STOF! (tot nadenken?!?)

  • Bericht auteur:

28/07/2017

Net op tijd om mijn belofte na te komen om de (on)zin van ReuzeSpelPlezier weekelijks te onderhouden.

Over onderhouden gesproken, het is jullie vast al opgevallen dat er in de zaak hier en daar wat speelstof hangt (en soms blijft hangen). Dit is niet omdat er te weinig gepoetst wordt. Dit is meer het gevolg van het vele spelen.

Wat veel mensen niet weten is dat er tijdens het spelen, speelstof geproduceerd wordt. Dit heeft verscheidene oorzaken. Ik behandel er enkele van.

  1. Dobbelstof

    Door het herhaardelijk dobbelen breken er miniscule brokjes af van de dobbelsteen en het oppervlak waarop gedobbeld wordt. Je kan dit zeer goed zien bij veelgebruikte dobbelstenen want daar zijn de hoeken al helemaal afgerond. Dit terwijl dobbelstenen de fabriek echt als kubussen verlaten. 
    Doordat ze meestal samen in 1 zak vervoerd worden naar de winkels zijn de meeste hoekjes al wat afgerond als ze in de winkel terecht komen.

  2. Kaartstof:

    Iedereen kent het wel de kaarten die na het vele spelen aan elkaar beginnen klitten. Een eigenschap van kaartstof is namelijk dat het kleeft. De inkt die gebruikt wordt om deze kaarten te bedrukken wordt enigszins weer vloeibaar als deze de transformatie naar kaartstof ondergaat.

  3. Denkstof:

    Het hardnekkigste stof dat ik tot nu toe ben tegengekomen is denkstof. Bij hoge hersenactiviteiten gaat onze mallemolen flink tekeer. Door de opwarming van de hersenpan zet de schedel uit. Als dit te snel gebeurd springen er schedelschilfers van de schedel die in eerste instantie onderhuids blijven zitten. Dit zorgt voor gekende fenomenen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en soms zelfs dubbelzicht (vandaar het spreekwoord ‘ik zie scheel van de koppijn’). 

    Als men nadien overgaat tot ‘kopke krab’ ,zoals we het in de vaktermen graag noemen, worden de hersenschilfers gemalen tot hersenstof. Dit stof is zo fijn dat het probleemloos door de hoofdhuid heen kan. Hierdoor zie je soms ook fijne stofwolkjes bij iemand als deze hard aan het nadenken is.

Zo dit zijn enkele van de speelstof soorten daarnaast zou ik het nog kunnen hebben over, Blufstof, Meeplestof, Ludostof, Deckstof, Workerplacementstof, Puntenstof, Catanstof en kickstarterstof maar dit zou ons te ver weg van de essentie van de ‘Zin van ReuzeSpelPlezier’ brengen.

Dus volgende keer als jullie langskomen denk dan niet van ‘Er ligt hier precies wat stof, wordt hier niet gepoetst?’ maar denk ‘Amai het ligt hier weer vol speelstof, er wordt hier precies heel wat afgespeeld!’ 😉