Ik mocht de Sint interviewen!

Wat niemand weet is dat de Sint al een tijdje in België is aangekomen, met zijn stoomboot, want dat is hij zo gewoon.
Via via had ik toch vernomen dat hij al in het land was. Mijn hart ging tekeer als een drumsolo van een heavy metal band.

Mijn hoofd begon te draaien en ik viel gelukkig niet op de grond. Dat ik nog neerlag in mijn bed toen ik het nieuws vernam in de ochtend zal daar waarschijnlijk wel aan toegedragen hebben.
Na even bekomen te zijn, zo rond 7u ‘s avonds, kwam ik met een verlichtend idee.

Aangezien quasi niemand afwist van de aanwezigheid van het goedheilig man in België, ging ik ervan uit dat hij misschien wel wat tijd had voor mij. Ik trok mijn stoute schoenen aan en belde hem op.
Me afvragend of hij zin had in een interview. Per beltoon ging mijn hartslag exponentieel de hoogte in.

 • “riiiing…..,riiiiiing….,riiiiiing…..,click..,….., Hallo, u spreekt met telefoonpiet, wie heb ik aan de lijn? Hallo, hallo?”
 • “Euhh..,slik hoest slik, euhh.., mmmmmmm….mm…met euh…dinges van dinges in Zottegèèèèèèèm, euh…”
 • “Aaaah, Ruben van ReuzeSpelPlezier in Zottegem, ben jij het?”
 • “uhu, dddat bbben iiik”

Het mag hier al duidelijk zijn dat mijn stoute schoenen niet zo goed werkten, ik raakte langs geen kanten uit mijn woorden, gelukkig heeft telefoonpiet heel veel ervaring met zulke situaties en begreep hij al na anderhalf uur gestotter
en gestuntel van mijnen tweege waarom ik belde. Ik kreeg ook de tip om mijn stoute schoenen uit te doen en ze ergens te verstoppen, gezien de werking ervan dubieus was en de Sint enkel bij brave schoentjes komt.

Twee dagen later mocht ik het interview gaan afnemen. Goed voorbereid en met vijf liter kalmerende kamille thee in mijn lijf vertrok ik naar het kasteel van Sinterklaas.
Daar aangekomen bleek dat Bart Peeters ook al op de hoogte was maar verder had ik geen last van de lieve jongen.

De onthaalpiet leidde me naar het bureau van de Sint en bood me een warme kop chocolade melk aan, 5 mandarijntjes, 20 mariasnoepjes en 7 chocolademannetjes.

Niet veel later kwam Sinterklaas binnen en kon het interview van start gaan.
Na wat small talk met het goedheilig man kwam ik tot de kern van de zaak.

Wat geef je het liefst cadeau?

Ongetwijfeld spelletjes, kleine, grote, makkelijke en moeilijke. Ik hou zelf heel veel van spelletjes spelen met mijn piet, wij kunnen wel de hele nacht doorspelen.
Een bijkomend voordeel aan spelletjes cadeau geven is dat deze heel makkelijk te stapelen zijn in onze zak en ze maken geen lawaai.

Zo hebben we al eens gehad dat een elektronisch speeltje een kortsluiting gaf , het onding begon loeihard alle geluiden door elkaar rond te bazuinen, wat een hels lawaai was dat. We hadden bijna de hele buurt wakker gemaakt. Gelukkig zijn mijn pieten getraind voor dit soort noodsituaties en was het euvel snel opgelost.

Ik wist nu wat ik moest weten maar stelde voor de volledigheid nog enkele vragen over de zwarte piet kwestie en de maatregelen omtrent Corona.

“Dit is niet de eerste pandemie die ik meemaak, de eerste keer was ik bang maar als er iets is dat ik geleerd heb, dan is het dat het van voorbijgaande aard is.
Als je met vragen zit, blijf er niet mee zitten. Er is altijd wel iemand die naar jouw verhaal wil luisteren.
Niet ieder kind is even spraakzaam, sommige kinderen tekenen, schrijven,zingen,… liever over wat omgaat in hun hoofdje. Belangrijk is dat we openstaan voor elkaar, dan komt het allemaal wel goed.
Zoals je wel kan zien heb ik ook een vlam aan mijn kasteel. Iedereen mag me dus altijd een brief sturen met hun zorgen, dat mogen ook gerust brieven van mama’s en papa’s zijn.”

“Wat de pieten kwestie betreft, maakt het me niet uit welke kleur mijn pieten hebben.
We hebben over deze gevoelige kwestie enige tijd geleden een wetenschappelijk onderzoek gevoerd.
Het onderzoek ging uit van de leerstoel pietologie aan de SNU (red. Sint-Nikolaas Universiteit) te Madrid.

Hieruit bleek duidelijk dat er GEEN correlatie was tussen de kleur van mijn pieten en de kindervreugde tijdens de Sinterklaasperiode.”

Na een zeer leerrijke namiddag trok ik terug huiswaarts. Wat we dus mogen onthouden van onze grote kindervriend is:

 • dat we in deze periode goed voor elkaar moeten zorgen,
 • het Sinterklaas feest gewoon op ons af moeten laten komen, welk kleur de pieten ook mogen hebben,

  maar vooral

 • Dat de sint het liefst gezelschapsspellen cadeau geeft aan de lieve kindjes.

  Om het jullie makkelijk te maken stuurde de sint me ook nog zijn keuze door.

  Deze kan je hier terugvinden: De Sinterkeuze

ReuzeSpelPlezier

Stationsstraat 32
9620 Zottegem 
België

(+32) 0477/32.34.01
info@reuzespelplezier.be

×