Piraten Spellenavond 4/08/2017

05-08-2017

Met de haren in de wind schiet de geur van zilte mosselen in mijn neus terwijl ik sta te turen naar de horizon. Beneden op het dek zijn enkele bemanningsleden de vissen aan het voeren maar hier boven in het kraaienest heb ik weinig last van de deining van de zee.

Het zijn gevaarlijke tijden, piraten teisteren de 7 wereldzeeën en je kan maar beter zelf een piraat zijn als je niet eerstdaags naar de haaien gestuurd wil worden. Niet omdat piraten een erecode tegenover elkaar hebben maar omdat je als piraat steeds kanonnen aan boord hebt, als je een concullega tegen komt kan je alleen maar hopen dat je meer kanonnen, bemanning en ballen aan boord hebt. Kanonballen welteverstaan. Soms is het genoeg om te tonen hoeveel ballen je gevechtsklaar hebt om de tegenpartij het hazepad te laten nemen. 
Een andere keer komt het onvermijdelijk tot dondergekletter en wapengeschal. Iedereen vecht alsof zijn leven ervan afhangt (wat meestal ook zo is) en er wordt gevochten en gestreden,  gestoken en geschoten, gebeten en gebleten. Dit gaat maar door tot als 1 van de 2 schepen het begeeft en gemoedelijk zich naar de bodem van de oceaan begeeft. Veelal gebeurt het zelfs dat beide schepen het begeven, deze zinken samen harmonieus met man en muis.  

Piraten zijn het grootste schorriemorrie dat je hier maar kan vinden, het zijn dieven, bedriegers en moordenaars. Een lijk meer of minder, daar draaien ze hun hand niet voor om. Als iedereen zo blijft verder doen zal het tijdperk van de piraten vlug gedaan zijn. Hoe raar het ook klinkt, ik hou wel van deze tijd. Misschien omdat we steeds zonder veel moeite alle zeeslagen winnen of misschien gewoon omdat ik een van die horrible people ben.

Jamaica
Jamaica

Willen we het piratenrijk beschermen en nog enkele eeuwen laten floreren dan is een samenkomst onvermijdelijk. In het jaar des heerens 2017 werd op vrijdagavond 4 augustus een piratenvergadering gehouden. De eerste schavuiten arriveerden omstreeks 19u en bestond uit 6 lugubere individuen. Er werd uitvoerig gediscusieerd over het reilen en zeilen in de piratenwereld maar ze kwamen maar niet tot een besluit. Tot de snuggerste van allen voorstelde om een race te houden rond Jamaica. Degene die erin slaagde de race te winnen met het meeste goud aan boord werd aanzien als beste piraat, wiens wil alsbijgevolg ook wet werd. Het was een spannende race waar men niet terugdeinsde om elkaar het leven zuur te maken. Er werden hespen gestolen en vervloekte schatten weggegeven. Uiteindelijk was er 1 de snelste, helaas werd hij niet tot beste piraat bevonden want hij was zijn goud vergeten en een piraat zonder goud is als een vis zonder water...


Port Royal
Port Royal

Nadat iedere piraat zijn schip had aangemeerd in Port Royal werd er in de haven nog grondig gehandeld en geronseld. Sommigen waren tijdens de race bijna volledig hun crew kwijt geraakt. Gelukkig staan er altijd veel naieve dreumesen paraat om het piratengevaar tegemoet te komen. Deze zijn dan ook nog volledig vreemd aan scheurbuik en rumkaters.  

merchants and marauders
merchants and marauders

Vanaf Port Royal vertrokken we richting de Caraïbische wateren en laten Jamaica achter ons. Vele piraten zaten na zo'n race met zelfvertrouwen issues en gingen op zoek naar zichzelf. De één herpakte zich en werd al snel weer een moordlustig bandietje terwijl de ander het licht zag als kooplui. Zwalpend navigerenden ze zich over de zee. Piraten draaiden venijnig om de fluitjes heen met hun wendbare sloepjes. Kooplui hadden de wind van van achter en raasden van de ene haven naar de ander in hun galjoenen. Wie as het productiefst in de strijd tussen Piraten en Kooplui?

Cartagna
Cartagna

Het was al snel duidelijk dat enkele piraten het onderspit moesten delven, ze werden gekaapt en gegijzeld om vervolgens te worden opgesloten in Cartagena. Niemand zit graag opgesloten in Cartagena, de muffe burcht met haar vochtige muren. De geur van rottende kadavers zorgde voor een misselijkmakende hoofdpijn die uitstraalde tot in alle uithoeken van uw lijf. 1 ding was zeker, als we hier niet snel konden onstappen stond ons geen al te fraai vooruitzicht voor de boeg. Al velen hadden een ontsnappingspoging gewaagd maar weinigen slaagden. Verhalen gingen de ronde dat je met de juiste attributen op het juiste moment al een heel eind verder geraakte. In de baai van Cartagena lag een sloep klaar maar je had een voltallige crew van 6 onverschrokken zeeschuimers nodig om te kunnen vertrekken. Er werd naarstig door de kerkers van de burcht geracet op weg naar de verlossende sloep. Net als iemand dacht er te zijn moest hij terugkeren omdat hij niet de juiste attributen bij zich had. Uiteindelijk kon 1 crew toch vertrekken en liet de rest van de gevangenen aan hun lot over...

De stad slaapt / moordenaarke
De stad slaapt / moordenaarke

Na al het zware labeur werden de onbevreesde kapers heel moe. Want hoe je het ook draait of keert, een piraat moet ook slapen. We legden aan in een vreemde stad waar we in een gure herberg na nog een potje Piraten Bridge in een diepe slaap verzonken. Helaas was dit niet zo'n goed idee, onder ons bevond zicht namelijk een spion die het op de piraten gemunt had. Als er eentje in slaap dommelde werd hij stante pede naar het hiernamaals gestuurd.

Slechts 2 van ons waren capabel om te onstnappen uit dit bloedbad. Jolly en Roger, niet bepaald de dikste vriendjes, meer nog het waren gezworen vijanden maar soms doe je alles om te overleven. Na samen ontsnapt te zijn, scheidden hun wegen en zwoeren ze elkander te verslaan op gelijke voet. Ze kregen elk 1 week de tijd om een crew samen te zoeken en weer op plundertocht te vertrekken.

De twee vijanden konden niet met elkaar leven maar ook niet meer zonder elkaar. Het waren namelijk de laatste 2 piraten die overbleven en zonder piraten om tegen te vechten of op te scheppen, is er ook niets meer aan.

Zo geschiedde het dat Jolly en Roger steeds samen op zoek ging naar een schip om te overvallen. Eens aangekomen was het de wet van de sterkste die weer primeerde. Soms ging de volledige buit naar Jolly, soms naar Roger.

Dit tafereel (of is het taferool?) bleef zich verder zetten tot het einde der tijden.

Niet direct het resultaat dat we hoopten te bereiken met onze Piraten Parley, we hadden gehoopt het piratenleven weer op te wakkeren en te laten floreren zoals in de late jaren 1600.

Wie toch nog eens het gevoel wil hebben een echte piraat te zijn of wie denkt dat hij dit epos beter kan doen eindigen is steeds welkom om een van onze vele piratenspellen te komen testen.


Schop Ahii